Pijnbestrijding
In principe ervaren bijna alle vrouwen pijn tijdens de bevalling. Iedereen ervaart deze pijn anders en gaat anders om met pijn. De ernst en de duur van de pijn tijdens de bevalling is bij niemand hetzelfde en wordt daarom door ons als verloskundigen heel serieus genomen.

De pijn dient als een belangrijke graadmeter hoever iemand tijdens de bevalling is en wanneer er eventueel door ons of door artsen ingegrepen moet worden.
Naarmate de ontsluiting vordert neemt de pijn toe. Je lichaam maakt endorfine (lichaamseigen stof) aan die als een natuurlijke pijnstilling werken. Dit zorgt ervoor dat je de weeën tijdens de bevalling op kunt vangen en de pijn beter te verdragen is. Het kan zijn dat je de pijn niet meer kunt beheersen door middel van ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen. In dat geval is het mogelijk om te kiezen voor medicamenteuze pijnstilling in het ziekenhuis. Om pijnstilling in het ziekenhuis te kunnen ontvangen, is het belangrijk dat de bevalling niet te snel gaat en niet te ver gevorderd is. Anders heb je geen baat bij de pijnstilling.

Pijnstilling tijdens de bevalling is 24 uur per dag mogelijk in de Isala Klinieken te Zwolle. Bij het gebruik van pijnstilling moeten jij en het kindje beter in de gaten gehouden worden door middel van een CTG (continu hartfilmpje van het kindje). Er ontstaat een medische indicatie waardoor wij de zorg overdragen aan de verloskundige of arts-assistent in het ziekenhuis. In de Isala Klinieken te Zwolle zijn twee opties voor pijnstilling tijdens de bevalling: Remifentanyl (PCA-pompje) en een epiduraal (ruggenprik). In de onderstaande folder kun je meer lezen over (o.a. deze vormen van) pijnstilling.



 
Folder: Hoe ga je om met pijn?
Download de folder “Hoe ga je om met pijn