Kraambedcontroles

Na de bevalling breekt een spannende en vaak onzekere periode aan, met allemaal nieuwe gebeurtenissen.

Gelukkig zijn er diverse hulpverleners die in deze tijd rondom jullie heen staan:

De kraamverzorgster blijft de eerste uren na de bevalling bij jullie om jullie op weg te helpen. Zij verzorgt de kraamvrouw, doet controles, leert jullie welke verzorging je kindje nodig heeft en helpt bij het voeden. Ook tijdens de eerste week na de bevalling zal zij een aantal uren per dag bij jullie in huis zijn. Als verloskundigen zijn we medisch eindverantwoordelijk voor het verloop van het kraambed en daarom komen we regelmatig langs om te kijken hoe het met jullie gaat. We zullen met de kraamverzorgster overleggen of het kraambed normaal verloopt en indien nodig onderzoeken we de kraamvrouw en/of jullie kindje. Jij, of de kraamverzorgster, kan ons altijd bellen als er vragen, problemen of bijzonderheden zijn.
 
kraambedcontroles
 
Als je een huisarts in Kampen hebt, ontvangt hij of zij van ons een digitaal bericht dat je bevallen bent en hoe het verlopen is. Indien je in het ziekenhuis bevallen bent en nog een envelop voor de huisarts hebt meegekregen, is het niet meer nodig deze bij de huisarts langs te brengen, tenzij je een huisarts buiten Kampen hebt. Ben je onder onze leiding bevallen en je hebt een huisarts buiten Kampen, dan zullen we je ook een papieren verslag geven om naar de huisarts op te sturen. Sommige huisartsen komen nog een huisbezoek brengen tijdens de kraamweek, anderen bellen even of sturen een kaartje. Je kan de huisarts altijd benaderen als je daar behoefte aan hebt.
 
Tussen de vijfde en achtste dag na de bevalling komt de screener van de jeugdgezondheidszorg (JGZ) langs voor de hielprik en de gehoortest. Rond 2 weken na de geboorte komt er een wijkverpleegkundige bij je thuis om te kijken hoe het met jullie gaat, je kindje te wegen en de voeding te bespreken. Een maand na de bevalling heb je je eerste afspraak op het consultatiebureau.
 
De eerste 6 weken na de bevalling mag je ons bellen met vragen over je herstel, de voeding of over je kindje. Voor sommige zaken zullen we je doorverwijzen naar de huisarts of naar het consultatiebureau.