Zwangerschapscursussen

Op deze pagina vindt u een overzicht van een heel aantal verschillende zwangerschapscursussen die in deze regio worden aangeboden. Dit zijn onafhankelijke cursussen waarbij wij als verloskundigen geen invloed hebben en/of uitoefenen op de inhoud en de vorm van de cursus. Tevens hebben de verloskundigen binnen Verloskundigen Praktijk Kampen geen voorkeur voor het volgen van één van deze cursussen, maar bieden wij dit overzicht graag aan, omdat de ervaring leert dat een goede voorbereiding zwangeren vertrouwen en kennis geeft over de zwangerschap en bevalling.


Zwanger Fit

Zwanger Fit is een eigentijdse cursus voor zwangere vrouwen en wordt gegeven door een gecertificeerde zwangerfitdocent/fysiotherapeut. Juist voor de zwangere vrouw is het van groot belang om in beweging te blijven, maar wel op een verantwoorde manier. Door in deze periode regelmatig te sporten/bewegen blijft het lichaam in optimale conditie en kunnen klachten verminderen of voorkomen worden.

De cursus is een combinatie van actief bewegen, voorlichting, ademhalings- en ontspanningsoefeningen om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de bevalling. Daarnaast bieden wij een partnerles aan waarbij het verloop van de bevalling wordt besproken. Tijdens deze les is er aandacht voor de ondersteunende rol van de partner. Als extra dienstverlening kunt u bij meer specifieke vragen en/of problemen tijdens de cursus gebruik maken van de kennis van onze  bekkenfysiotherapeute mevrouw A. Pilz. Zij verzorgt ook enkele voorlichtingssessies.

Duur: 10 lessen van 75 minuten in groepsverband van 8 tot 10 personen.
Start: vanaf 16 weken zwangerschap.
Inschrijven: Dit kan per mail of telefonisch. Er zijn geen inschrijfkosten aan de cursus verbonden.
Kosten: € 150,- voor de gehele cursus inclusief koffie/thee na afloop. Logo

Fysiotherapie Papegaaij & Tegelaar
Oostzeestraat 30
8262 ES  Kampen
Tel: 038-3324407
E-mail: info@fysiokampen.nl


Zwangerschapscursus in Kampen

Samen met een groep zwangeren worden ervaringen uitgewisseld en naar de bevalling toegewerkt. In de zwangerschap verandert de houding en de beweging doordat spieren en gewrichten worden belast door de zwangerschap. De methode Cesar kan dan een belangrijke rol spelen in het leren kennen, voelen en begrijpen van het lichaam tijdens de zwangerschap, bij de bevalling en in de periode daarna. Deze cursus is compact, gezellig en praktisch. De cursus bestaat uit zeven lessen  van 90 minuten voor de bevalling en start tussen de 25-30 weken zwangerschap. De achtste les wordt rond vier weken na de laatste bevalling van de deelnemers ingepland. De vierde les zal een gezamenlijke les zijn met de partners.
De groep bestaat uit 3-5 deelnemers die ongeveer in dezelfde periode zijn uitgerekend. De eerste twee lessen zijn gericht op houding en beweging: bewustwording, spiertraining en ontspanning. Daarna gaan we naar de bevalling toe werken. In de achtste les kan iedereen elkaars baby’s bewonderen en wordt er gewerkt aan het versterken van de bekkenbodem- en buikspieren.

De cursus wordt onder leiding van mevrouw M. Koster gegeven op maandag of dinsdagavond van 19.30-21.00 uur. In overleg met de deelnemers kan ook voor een ander dagdeel gekozen worden. Aanmelden en voor informatie kan via de mail of telefonisch.

Praktijk voor Cesar Oefentherapie:
Meeuwenweg  1-2
8261VZ, Kampen
Tel: 06-29199867
Website: www.cesarkampen.nl


Haptonomische zwangerschapsbegeleiding

In de haptonomische zwangerschapsbegeleiding wordt aan een individueel ouderpaar een subtiele, persoonlijke wijze van contact maken met hun kindje aangereikt. De ouders leren hun mogelijkheden om in dit specifieke contact te treden, te herkennen en te verdiepen.
 
De moeder wordt geleerd op welke manier ze het kindje kan dragen, waardoor zij het kindje op een voor haar zo min mogelijk belastende manier kan dragen. De partner kan al voor de geboorte een gevoelsmatig contact met het kindje opbouwen en hij leert hoe hij de moeder kan ondersteunen in de opeenvolgende fasen van de zwangerschap en de geboorte. Ouders wordt geleerd om op een andere manier met pijn tijdens de bevalling om te gaan. Met de cursus wordt gestart rond de 20e week van de zwangerschap.

Praktijk voor Haptonomie
Nienke Mellink
St. Nicolaasdijk 96
8264 AD Kampen
Tel: 06 – 2242 9061


Zwanger in Balans, Do-In Yoga

Do-In zwangerschapsyoga helpt je om energiek, gezond en in balans te blijven tijdens de zwangerschap. Do-In Yoga is een manier van bewegen (een bewegingsleer) om je gezondheid en vitaliteit te bevorderen door je energiebanen te strekken en de energie in je lichaam te laten stromen. Tijdens de lessen wordt aandacht besteed aan het leren ontspannen, ademtechnieken, ontspannende  zelfmassage en versterkende Do-In Yoga oefeningen. Daarnaast is er ruimte voor praktische informatie over de zwangerschapsperiode, de bevalling en jouw vragen . Zwanger in Balans met Do-In Yoga bereidt  je voor op de bevalling en bespoedigt  je herstel in de periode erna. Door de ademtechnieken en visualisaties kom je in balans in een periode waarin je veel wisselende emoties kunt ervaren. Do-In is ook een prettige manier om je partner bij de zwangerschap te betrekken en om samen je baby te leren kennen. Do-In zwangerschapsyoga is geschikt voor iedere aanstaande moeder en geeft ontspanning, verbetert op een zachte manier het uithoudingsvermogen, geeft kracht en energie, kan zwangerschapsklachten verminderen of voorkomen, versterkt de band met je baby in de buik, ontmoet andere zwangere vrouwen en deel ervaringen en er is de om je partner bij de zwangerschap te betrekken door een partnerles.

De lessen vinden plaats op woensdagavond  van 18:15 uur tot 19:30 uur. De 1e les start op 8 maart 2017. Draag comfortabele kleding en het is fijn om een warm vestje mee te nemen voor de eindontspanning.

Duur: 10 lessen van 75 minuten met verschillende thema’s. Er is plek voor 6 personen per groep.
Start: Vanaf 14 weken zwangerschap tot aan de bevalling.
Inschrijven: Dit kan per mail of telefonisch. Er zijn geen inschrijfkosten aan de cursus verbonden.
Kosten: € 125,- voor de gehele cursus inclusief thee na afloop. (Er is vergoeding mogelijk via een aanvullend verzekeringspakket)

Voor aanmelden of meer informatie:
Donalda Hup
Tel: 06-17037834


ZwangerschapsYogaCentrum ‘In Balans’

Door Yoga leer je bewust te worden hoe je lichaam functioneert tijdens de zwangerschap en de bevalling. “Bevallen is een oerkracht, die gepaard moet gaan met pijn en schaamteloosheid”, (visie van Michel Odent). Door verschillende ademhalingstechnieken te oefenen kun je jezelf goed leren ontspannen en deze ontspanningstechnieken kun je toepassen tijdens je bevalling. In de Yoga leer je goed te ontspannen, de kracht van je lichaam te ontdekken en leer je je eigen grenzen kennen. Er is zijn ook mogelijkheden voor het volgen van Yoga na de bevalling (PostpartumYoga) en samen met je baby (Mama & BabyYoga). Kijk voor meer informatie op de website.

Voor aanmelding of meer informatie:
Liesbeth van Haperen-Erken
Voorstraat 6
8261 HS Kampen
Tel: 038-3333803 of 06-53420109


Lichter Bevallen

‘We hebben veel vertrouwen in de bevalling. We kijken er naar uit dit samen te doen’. Dit zeggen cursisten over de cursus Lichter Bevallen. Tijdens deze cursus van 3 bijeenkomsten staat de partner als proces manager centraal. Een goede ondersteuning voor de barende vrouw is essentieel voor een fijne bevalling. In de cursus wordt uitgelegd hoe het zenuwstelsel werkt en waarom het zo belangrijk is dat te weten. Hoe kun je van het sympathisch (stress) zenuwstelsel naar het parasympatisch (ontspannings) zenuwstelsel en waarom is de hulp van de partner daarbij zo belangrijk. Je leert 3 ademhallingstechnieken die je toepast tijdens verschillende fases van de bevalling. Verder komen verschillende houdingen aan bod, wat te doen als het kindje in een niet gunstige positie ligt, massagetechnieken, drukpunten, het geboorteplan en bespreken we wat er gebeurd als de baby geboren is. De cursus bestaat uit 3 bijeenkomsten van 2,5 uur en volledige support van een geboorteproffesional per telefoon of email tot aan de bevalling. Ook tijdens de bevalling kan support gegeven worden. De cursus is zowel in groepsverband als individueel te volgen.

Voor aanmelding of meer informatie:
Monique van Leeuwen
Tel: 06 – 4127 1234

 

Samen Bevallen

De zwangerschapscursus ‘Samen Bevallen’ is er op gericht beide aanstaande ouders uitgebreid te informeren, eventuele angsten bespreekbaar te maken en het vertrouwen in eigen kunnen te vergroten. Gedurende de cursus is er steeds aandacht voor de ondersteunende rol van de partner, zodat deze actief betrokken kan zijn bij de bevalling. Tijdens de cursus worden onder andere de volgende onderwerpen besproken:
 • Het verloop van de zwangerschap
 • anatomie en lichaamshouding
 • wat verandert er in jouw lijf en hoe ga je er mee om
 • wat te doen met angst, pijn en onzekerheid
 • video’s van een bevalling
 • thuis of in het ziekenhuis bevallen
 • hoe en wanneer kan de partner ondersteunen
 • mogelijke complicaties bij de bevalling
 • ontspannings- en ademhalingsoefeningen
 • perstechniek en baringshoudingen
 • het eerste contact met de baby

Voor meer informatie:
Tel: Joan Lucas tel: 038 – 420 08 00 of email: joan-lucas@hetnet.nl 
Tel: Els Klos tel : 038 – 454 01 97 of email: elsklos@wanadoo.nl 
Tel: Vibha van’t Erve tel: 038 – 453 01 99 of email: vibha@home.nl