Gezondheid
Een goede gezondheid en goede voeding is vóór de zwangerschap net zo belangrijk als tijdens de zwangerschap.

Vitaminen

Het is belangrijk om de juiste combinatie van vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Dit kan door voldoende gevarieerde groenten en fruit te eten. Het voedingscentrum adviseert om per dag 250 gram groente en 2 stuks fruit te eten. Wanneer je denkt dat je niet voldoende voedingstoffen via voedsel binnenkrijgt is het vaak slim om bij een zwangerschapswens alvast extra vitaminen te slikken. Kies dan ook vóór de zwangerschap al voor vitaminepreparaten speciaal voor zwangeren. Deze vitaminepreparaten bevatten de juiste combinatie van vitaminen die je nodig hebt om gezond zwanger te worden en te blijven.

Lijnen

Om je kans om zwanger te worden te vergroten en in de zwangerschap minder risico te lopen op zwangerschapscomplicaties, is het belangrijk om voordat je zwanger wordt een gezond gewicht na te streven. Een gezond gewicht betekent een BMI (body mass index) tussen de 20-25. Je kunt jouw BMI berekenen via de volgende link: BMI berekenen.

Wanneer je overgewicht (BMI tussen 25-30) of obesitas (BMI gelijk aan of boven 30) hebt is het verstandig om eerst verantwoord af te gaan vallen, door gezond te eten en voldoende te gaan bewegen. Dit kan eventueel met begeleiding van een diëtist. Hiervoor heb je meestal een verwijzing van de huisarts nodig. Zodra je zwanger bent is het niet verstandig om een dieet te volgen of actief bezig te zijn met afvallen. Maar gezonde voeding en bewegen zijn tijdens de zwangerschap juist wel van belang. 

Roken

Roken vermindert bij zowel vrouwen als mannen de kwaliteit van hun voortplantingscellen, hierdoor wordt de kans op een zwangerschap kleiner. Ook is roken schadelijk voor de ongeboren baby. Bij rokende moeders (en vaders) komt vaker een miskraam voor, bestaat er een grotere kans op een groei- en ontwikkelingsachterstand bij de baby en is de kans op het vervroegd loslaten van de placenta verhoogd. Je kunt het beste proberen te stoppen met roken wanneer je zwanger wilt worden. Indien je hier hulp bij wenst kunnen wij je verwijzen naar stoppen met roken consulent Esther Tuinman, kun je via de huisarts verwezen worden naar de stoppen met roken poli in de Isala in Zwolle of kun je zelf kijken op de website van het Trimbos instituut.

Alcohol

Alcohol kan het sperma en de eicellen beschadigen. Hierdoor kan het langer duren voordat je zwanger wordt en heb je bij het ontwikkelen van een zwangerschap meer kans op het krijgen van een miskraam. Om deze redenen is het belangrijk om bij een zwangerschapswens al geen alcohol meer te drinken. Meer informatie kun je lezen op de website van STAP.
 

Drugs

Heb je een kinderwens en gebruik jij en/of jouw partner (wel eens) drugs, dan is het van belang dat je hiermee stopt vóórdat je zwanger wordt. Het gebruiken van drugs geeft een groot risico op het krijgen van een miskraam en op het ontstaan van complicaties in de zwangerschap en in de ontwikkeling van een baby. Lees voor meer informatie over het gebruik van drugs bij een kinderwens en zwangerschap op de website van het Erfocentrum en Erasmus MC.
 

Medicijngebruik

Medicijnen kunnen schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Ga daarom nog voordat je zwanger bent naar de huisarts om (indien nodig) jouw medicijngebruik aan te passen of eventueel af te bouwen. Ook homeopathische middelen kunnen schadelijke zijn voor de baby en dienen daarom ook altijd met ons, de apotheek of met de huisarts overlegd te worden.

Aangeboren afwijkingen in de familie

Wanneer er aangeboren afwijkingen in de familie voorkomen is het mogelijk om, nog voordat je zwanger wenst te worden, uit te zoeken of die bepaalde aandoening erfelijk en/of gevaarlijk is voor jouw toekomstige baby. Daarnaast kun je soms te weten komen of de aandoening bij jouw toekomstige baby kan worden voorkomen en wat er eventueel kan worden gedaan om het risico op de aandoening zo klein mogelijk te maken. Indien je hier vragen over hebt of er eens over wilt praten is het slim om bij ons of bij de huisarts een afspraak te maken op het preconceptioneel spreekuur. Het kan zijn dat wij je dan verwijzen naar een klinisch geneticus of arts. Voor nu kun je alvast een kijkje nemen op de website van het Erfocentrum.