Als de zwangerschap normaal verloopt, kun je zelf bepalen waar je wilt gaan bevallen; thuis of in het ziekenhuis. Wij hebben geen voorkeur voor een thuisbevalling of een bevalling in het ziekenhuis. Voor een goed verloop van de bevalling is het belangrijk dat je de omgeving kiest waar jij je prettig voelt.
Het is een misverstand dat bevallen in het ziekenhuis veiliger is. Als dat zo zou zijn dan zou thuis bevallen in Nederland niet zijn toegestaan. Het is de taak van een verloskundige om zowel tijdens de zwangerschap als de bevalling steeds te beoordelen of het verantwoord is om thuis te bevallen.
Het is een misverstand dat bevallen in het ziekenhuis veiliger is. Als dat zo zou zijn dan zou thuis bevallen in Nederland niet zijn toegestaan. Het is de taak van een verloskundige om zowel tijdens de zwangerschap als de bevalling steeds te beoordelen of het verantwoord is om thuis te bevallen.
Zorg er wel voor dat vanaf 36 weken zwangerschap een ziekenhuistas klaar staat. Hier zitten spullen in voor jezelf, je partner en de baby. Het is handig om de volgende zaken in elk geval mee te nemen:
- Algemeen: fototoestel, telefoon met oplader, identiteitsbewijs van jezelf en je partner, het trouwboekje of de papieren van de erkenning, het verzekeringspasje, eventueel dextro of andere energiesnoepjes/koekjes en een 1 euro muntstuk voor een rolstoel.
- Voor jezelf: nachtkleding, t-shirt, hemd, ondergoed, slippers, toiletspullen.
- Voor je partner: t-shirt, ondergoed, toiletspullen.
- Voor de baby: maxi-cosi, 2 rompers, 2 truitjes, 2 broekjes, 2 paar sokken, 2 mutsen, een jasje en een omslagdoek.
Thuisbevalling
Wanneer je besluit thuis te bevallen wordt de bevalling geheel vergoed door de verzekeraar. Het is belangrijk om thuis een aantal zaken op orde te hebben om de veiligheid van een thuisbevalling te waarborgen. Hierbij moet je denken aan de volgende dingen:
- Wanneer je thuis wilt bevallen is het van belang dat je beneden of op de eerste verdieping bevalt. Daarnaast moet de bevalkamer/slaapkamer te bereiken zijn met een vaste trap (geen wenteltrap en maximaal één trap). Wanneer je niet boven kunt bevallen is het ook heel goed mogelijk om tijdens de bevalling op de eettafel tijdelijk een eenpersoons matras te leggen en hierop te bevallen.
- De bevalkamer moet goed op temperatuur kunnen worden gebracht (23-24˚).
- De bevalkamer moet goed verlicht zijn. Het is handig om noodverlichting (een zaklantaarn) in huis te hebben.
- Het bed moet verhoogd worden, door middel van klossen of kratten, tot minimaal 90 centimeter van de grond tot de bovenkant van het matras.
- De klossen en de po/ondersteek dien je rond 36 weken te hebben opgehaald bij ‘Medipoint’ aan de ambachtsstraat 21, Kampen.
- Bescherm het matras vanaf 36 weken door een grote handdoek en een matje uit het kraampakket onder het hoeslaken op de plaats van je billen te leggen. Haal eventueel ook een molton met een plastic laag en/of een groot plastic zeil in huis voor de bescherming van het bed tijdens de bevalling.
- Tijdens de bevalling staan wij aan de rechterzijde van het bed, net zoals tijdens het spreekuur.
- Zorg ervoor dat de tas voor het ziekenhuis vanaf 36 weken zwangerschap klaarstaat. Het kan onverwachts nodig zijn om alsnog naar het ziekenhuis te moeten gaan (zie voor de inhoud van de ziekenhuistas bij ‘poliklinische bevalling’).
Poliklinische bevalling
Wanneer je in het ziekenhuis wilt bevallen op eigen wens noemen we dat een poliklinische bevalling. In dat geval komt de dienstdoende verloskundige, wanneer de bevalling is begonnen, eerst bij je thuis om te beoordelen in welke fase van de bevalling je zit. Wanneer je poliklinisch wilt bevallen ga je meestal rond de 3 – 5 centimeter ontsluiting naar het ziekenhuis. Dit is afhankelijk van of je bevalt van je eerste kindje of een daaropvolgend kindje en hoe krachtig de weeën zijn. Het begin van de bevalling vindt dus altijd thuis plaats. Je dient zelf voor vervoer naar het ziekenhuis te zorgen. De verloskundige gaat afhankelijk van de situatie gelijk met je mee, zij rijdt dan achter jullie aan, of zij komt op een later tijdstip in het ziekenhuis aan. Het is verstandig om een mobiele telefoon mee te nemen in de auto, zodat je haar kunt bellen bij problemen.In principe gaan we naar de Isala Klinieken in Zwolle, omdat dit ziekenhuis het dichtst bij is.
Wat betreft de kosten is het raadzaam om vooraf bij de verzekering te informeren naar de eigen bijdrage. Verder is het goed er rekening mee te houden dat, als de bevalling erg vlug gaat, het mogelijk is dat de bevalling alsnog thuis zal moeten plaatsvinden. Zorg daarom dat jullie ook zijn voorbereid op een mogelijke thuisbevalling (zie het kopje ‘benodigdheden’). Ook bestaat de mogelijkheid dat alle verloskamers in de Isala Klinieken bezet zijn en we moeten uitwijken naar een ander ziekenhuis.
Medische bevalling
Mocht er zich voor of tijdens de bevalling een situatie voordoen waardoor er een medische indicatie ontstaat, dan wordt de zorg overgedragen en is de gynaecoloog verantwoordelijk voor de bevalling. In dat geval vervalt de eigen bijdrage en wordt alles vergoed door de zorgverzekeraar. Wanneer je al tijdens de zwangerschap een medische indicatie hebt gekregen om in het ziekenhuis te bevallen, informeer dan bij de gynaecoloog naar de telefoonnummers en belinstructies.