Beladviezen
Van 37 tot 42 weken zwangerschap mag je bevallen onder onze zorg. De bevalling kan beginnen met weeën of met het breken van de vliezen. Bij ieder teken van de bevalling vóór de 37 weken moet je direct met de dienstdoende verloskundige contact opnemen. 

Weeën

De weeën beginnen vaak onregelmatig en met langere pauzes, uiteindelijk zullen ze elkaar sneller opvolgen en regelmatig komen. Bel ons bij een uur lang weeën om de 4-5 minuten, waarbij één wee ongeveer één minuut duurt. Deze weeën zorgen ervoor dat je baarmoedermond zich opent en je ontsluiting krijgt. Het kan zijn dat we op de praktijk iets anders met je afgesproken hebben naar aanleiding van bijvoorbeeld een vorige bevalling.
 

Vruchtwater verlies / Gebroken vliezen

Probeer altijd wat vruchtwater op te vangen in een wit kraamverband, glas of potje en bewaar dit voor ons. Vruchtwater blijft na het breken van de vliezen in scheutjes aflopen. Kijk altijd goed naar de kleur van het vruchtwater. Als het vruchtwater wit, doorzichtig, lichtroze of met vlokjes is, dan wordt dit helder vruchtwater genoemd. Bij helder vruchtwater kun je de dienstdoende verloskundige tussen 09.00 – 22.00 uur bellen.
Is het vruchtwater groen, geel, bruin of kun je niet goed beoordelen of het helder is, bel ons dan altijd direct, ook ‘s nachts. We willen ook graag dat je ons direct belt als de vliezen zijn gebroken en het hoofd van het kindje bij de laatste controle nog niet was ingedaald. 
 

Bloedverlies

Aan het eind van de zwangerschap kun je een deel van de slijmprop verliezen, dit gaat regelmatig gepaard met wat bloedverlies en is een normaal verschijnsel. Hiervoor hoef je ons niet te bellen. Als de hoeveelheid gelijk is aan een menstruatie of als het bloed blijft doorstromen moet je wel direct bellen met de dienstdoende verloskundige.
 

Tot slot

Bel ons altijd als je de baby minder of niet voelt bewegen en/of als je ongerust bent!

Bel altijd op 06-531 09 281. Het kan zijn dat ze we in gesprek zijn, dan bellen we je zo snel mogelijk terug. Komt de verbinding om welke reden dan ook niet tot stand, bel dan met de waarneemdienst op 088-0511785. Zij roepen vervolgens de dienstdoende verloskundige op.