Gezondheid
Een goede gezondheid en goede voeding is vóór de zwangerschap net zo belangrijk als tijdens de zwangerschap.

Vitaminen

Het is belangrijk om de juiste combinatie van vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Dit kan door voldoende gevarieerde groenten en fruit te eten. Het voedingscentrum adviseert om per dag 250 gram groente en 2 stuks fruit te eten. Wanneer je denkt dat je niet voldoende voedingstoffen via voedsel binnenkrijgt is het vaak slim om bij een zwangerschapswens alvast extra vitaminen te slikken. Kies dan ook vóór de zwangerschap al voor een multivitamine speciaal voor zwangere vrouwen.


Lijnen

Om je kans om zwanger te worden te vergroten en in de zwangerschap minder risico te lopen op zwangerschapscomplicaties, is het goed om voordat je zwanger wordt een gezond gewicht na te streven. Een gezond gewicht betekent een BMI (body mass index) tussen de 20-25. Je kunt jouw BMI berekenen via de volgende link: BMI berekenen.

Wanneer je een BMI boven de 30 hebt is het verstandig om eerst verantwoord af te gaan vallen, door gezond te eten en voldoende te gaan bewegen. Dit kan eventueel met begeleiding van een diëtist.

Zodra je zwanger bent is het niet verstandig om een dieet te volgen of actief bezig te zijn met afvallen. Maar gezonde voeding en bewegen zijn tijdens de zwangerschap juist wel van belang.
 

Roken

Roken vermindert bij zowel vrouwen als mannen de kwaliteit van hun voortplantingscellen, hierdoor wordt de kans op een zwangerschap kleiner. Ook is roken schadelijk voor de ongeboren baby. Bij rokende moeders (en vaders) komt vaker een miskraam voor, bestaat er een grotere kans op een groei- en ontwikkelingsachterstand bij de baby en is de kans op het vervroegd loslaten van de placenta verhoogd. Je kunt het beste proberen te stoppen met roken wanneer je zwanger wilt worden. Kijk op deze website voor meer informatie over roken en zwanger worden.


Alcohol

Alcohol kan de sperma- en eicellen beschadigen. Hierdoor kan het langer duren voordat je zwanger wordt en heb je bij het ontwikkelen van een zwangerschap meer kans op het krijgen van een miskraam. Om deze redenen is het belangrijk om bij een zwangerschapswens al geen alcohol meer te drinken. Kijk op deze website voor meer informatie over alcohol en zwanger worden.

 

Drugs

Heb je een kinderwens en gebruik jij en/of jouw partner (wel eens) drugs, dan is het van belang dat je hiermee stopt vóórdat je zwanger wordt. Het gebruiken kan de ontwikkeling van een kindje vóór en na de zwangerschap ernstig verstoren, zo is er bijvoorbeeld een grotere kans op lichamelijke afwijkingen. Kijk op deze website voor meer informatie over drugs en zwanger worden.

 

Medicijngebruik

Sommige medicijnen kunnen schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Overleg daarom voordat je zwanger wordt met de huisarts of het nodig is jouw medicijngebruik aan te passen of eventueel af te bouwen. Ook homeopathische middelen kunnen schadelijke zijn voor een ongeboren kindje en dienen daarom ook altijd met een arts en/of apotheker overlegd te worden.