Nieuws

Beste zwangere en partner,                          

Het gaat beter in het land. Er lijken minder Corona besmettingen en opnames in het ziekenhuis te zijn. Zo gelukkig ook in onze regio. Om deze reden heeft onze beroepsgroep, de KNOV opnieuw met andere beroepsgroepen uit de geboortezorg overleg gehad over wat er aan versoepelingen kan worden georganiseerd binnen de zorg die wij jullie geven. Om deze versoepelingen te kunnen invoeren dienen wij ons aan de geldende adviezen te houden:

 • Indien mogelijk 1,5 meter afstand houden van elkaar.
 • Zwangeren en partners met Corona gerelateerde klachten zoals; koorts (>38C), hoesten, verkoudheid, benauwdheid etc. blijven thuis.
 • Indien mogelijk contactmomenten blijven beperken.

Wij vinden het als praktijk belangrijk om ook de komende maanden de voorschriften van de overheid en adviezen van het RIVM te volgen. Hiermee willen wij voorkomen dat er opnieuw meer zwangeren, partners en/of verloskundigen en kraamverzorgsters ziek zullen worden. Daarom willen we vanaf 8 juni 2020 een aantal versoepelingen doorvoeren, maar ook een aantal richtlijnen handhaven.

Hieronder een opsomming van de grootste veranderingen:

 • Alle afspraken zullen vanaf 8 juni 2020 weer op de praktijk zijn.
 • Partners mogen mee naar de volgende afspraken:
  • Alle geplande echo-afspraken;
  • Het counselingsgesprek (rond 8 weken), de intake (rond 11 weken), de 20 weken echo (rond 19 weken in het echocentrum of ziekenhuis) en het bevalgesprek (rond 36 weken).
 • Kinderen, andere familieleden en vrienden mogen voorlopig nog bij geen enkele controle aanwezig zijn.
 • Bij de thuisbevalling mogen er twee mensen bij aanwezig zijn, naast de verloskundige, kraamzorg en/of student.
 • In de kraamperiode zullen er gemiddeld twee fysieke kraambedcontroles worden ingepland. De rest van de kraambedcontroles zijn voorlopig nog telefonisch.
 • Spiralen en de Implanon worden weer geplaatst, het gesprek over anticonceptie vindt telefonisch plaats.
 • Voorlichtingsavonden gaan voorlopig nog niet van start, maar kunnen jullie online bekijken via onze website: https://verloskundigenkampen.nl/bevalling/de-bevalling

Onze verloskundigen praktijk werkt samen met de Isala Klinieken in VSV Zwolle e.o. Samen met onze collega’s uit andere praktijken en het ziekenhuis wordt er ook steeds gekeken wat er mogelijk is aan versoepelingen binnen het ziekenhuis, dit kan wezenlijk anders zijn dan binnen de verloskundigen praktijk. Het kan zijn dat bovenstaande aanpassingen binnen onze praktijk afwijken van afspraken binnen het ziekenhuis. Wij vragen hiervoor jullie begrip. Bij iedere zwangere kunnen en zullen er andere afwegingen worden gemaakt.

Wanneer de komende tijd blijkt dat er door deze versoepelingen meer besmettingen zijn, zullen wij genoodzaakt zijn de zorg weer af te schalen. Wij vragen dan ook aan jullie om bewust om te gaan met de ruimte die er nu is. Pas de hygiënemaatregelen toe en de volg de maatregelen zoals hierboven staan beschreven. 

Dank voor jullie medewerking en begrip.

Team Verloskundigen Praktijk Kampen